FOTO: Tako bo potekalo samotestiranje v šolah

13.4.2021 | 13:10

Učenci s paličico sežejo dva do tri centimetre globoko v nos in si vzamejo bris. (Vlada RS)

Bris z reagentom je potrebno kapniti na testno ploščico in počakati na rezultat. (Vlada RS)

Vsak pozitiven rezultat bo potrebno potrditi še s PCR testom. (Vlada RS)

Uporabljeni bodo verificirani testi z občutljivostjo 96 odstotkov in specifičnostjo 97 odstotkov. (Vlada RS)

Samotestiranje dijakov s hitrimi testi na okužbo z novim koronavirusom se začenja v petek, nato pa bodo testiranja ponavljali vsak ponedeljek, je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Učenci zadnje triade osnovnih šol pa se bodo začeli samotestirati po prvomajskih praznikih.

Pred začetkom pouka

Samotestiranje se bo po odločitvi stroke izvajalo v šolah pred začetkom pouka, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnil Vindišar. Samotestiranje traja približno 15 minut.

Če bo test pozitiven, bodo dijaka oz. učenca osamili, šola bo kontaktirala njegove starše, ki se bodo nato obrnili na izbranega zdravnika, ki bo uredil testiranje s PCR testom. Ostali učenci z negativnim testom bodo šli k pouku. Če bo PCR test negativen, se bo dijak vrnil k pouku. V nasprotnem primeru bo ostal doma, njegovi sošolci pa vseeno ostanejo pri pouku.

Prostovoljno

Po Vindišarjevih besedah gre za prostovoljno testiranje, osnovnošolci in mladoletni dijaki pa bodo potrebovali dovoljenje staršev za izvedbo testiranja. Kot je dejal, obstaja tudi možnost, da bo za tiste šolarje in dijake, ki se ne bodo samotestirali, šola potekala na daljavo.

Državni sekretar je poudaril, da želijo s presejalnim testiranjem učencev in dijakov vzpostaviti varno šolsko okolje, zagotoviti namreč želijo pravočasno zaznavanje okužbe ter s tem preprečiti njeno širjenje. Raziskave so namreč pokazale, da se z rednim testiranjem s hitrimi testi zmanjša število okužb za kar polovico.

Testi, ki so že na poti v Slovenijo, so po njegovih zagotovili preprosti za uporabo. Dijak si testirno paličico sam vstavi v nos, približno dva do 2,5 centimetra globoko. Rezultat testa je na voljo v 15 min. Na ministrstvu za zdravje so že pripravili posnetek in plakat z navodili za uporabo testa, gradivo bodo posredovali šolam. Vzpostavili so tudi klicno svetovalno številko.

Določen delež bo lažnih

Opozoril je, da pričakujejo tudi določen delež lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov, zaradi česar bodo vsak pozitiven test potrjevali s PCR testom.

Pouk še naprej v mehurčkih

Ob tem je Vindišar izpostavil, da bo kljub hitremu testiranju treba še naprej upoštevati vse preventivne ukrepe, saj se ne smemo prepustiti občutku lažne varnosti. Pouk mora tako tudi vnaprej potekati v mehurčkih.

Samotestiranju v šolah je dala pozitivno mnenje tudi državna komisija za medicinsko etiko, ki je izpostavila preprostost, neagresivnost in učinkovitost takšnega testiranja. Z udeležbo pri testiranju pa lahko tudi mladi aktivno pripomorejo k zmanjševanju epidemije covida-19.

V ponedeljek bi lahko stestirali že celotno populacijo srednješolcev, teh je okoli 80.000. V petek bodo namreč testirali tisto polovico dijakov, ki so glede na model C izobraževanja ta teden v šoli, v ponedeljek pa ostalo polovico.

Tudi študenti

Po besedah državnega sekretarja pa načrtujejo širitev samotestiranja tudi na druge skupine šolajočih, ki so izrazili interes. Tako so s predstavniki študentskih organizacij že v dogovorih za samotestiranje študentov, to bi lahko steklo že maja.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn je ocenil, da je glede na duševne stiske otrok in mladostnikov, s katerimi se na kliniki vsakodnevno srečujejo, v tem trenutku ključno, da se otroci vrnejo v šole in izobraževanje poteka na klasičen način. To pa mora potekati na varen način, po njegovem mnenju je samotestiranje korak v pravo smer.

Dobre izkušnje

Pri tem je Pokorn izpostavil dobre izkušnje, ki jih imajo na pediatrični kliniki z uporabo hitrih antigenskih testov. Uporabljajo jih od 19. novembra in do ponedeljka so z njimi testirali nekaj več kot 5200 otrok in njihovih spremljevalcev, ki so bili naročeni za hospitalizacijo. Pri 43 je bil hitri test pozitiven. V zadnji mesecih so vse pozitivne izvide preverili še s PCR testi in pozitivnih je bila nato približno polovica.

Po Pokornovih besedah so hitri testi v primerjavi s PCR tako sicer nekoliko manj občutljivi, a so bistveno bolj dostopni in dajo odgovor zelo hitro. "Čim večja količina virusa je v dihalih prisotna, tem večja je verjetnost, da bo hitri test pozitiven, kar na nek način tudi govori v prid temu, da ti testi dobro prepoznajo tiste osebe, ki so kužne in s tem nevarne za okolico," je pojasnil.

Test, ki ga bodo uporabljal pri samotestiranju šolarji, so preverili tudi na pediatrični kliniki in je po Pokornovih navedbah varen, primeren, pravilno pa ga ob nadzoru odrasle osebe lahko izvede tudi šestleten otrok. V primerjavi s hitrimi antigenskimi testi, kjer gre za bris nosnožrelnega prostora, je tak test tudi neprimerno bolj prijeten in primerljiv z vrtanjem po nosu, je še dodal Pokorn.

STA; M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava