V Posavju ponovno zadonele literarne fanfare

24.2.2011 | 09:00

Dela 20 v knjigi objavljenih posavskih avtrorjev so sinoči doživeto predstavili štirje recitatorji. Na sliki Maruša Mavsar

Po besedah direktorja založbe Neviodunum so Fanfare 2 odraz posavske ustvarjalnosti.

Siničnje predstavitve se je udeležila večina od v knjigi predstavljenih avtorjev, ki so zasedli prvi dve vrsti v Dvorani v parku.

Krško - Po približno osmih letih premora je Posavce ponovno razveselil zven literarnih fanfar. Takšen je namreč naslov knjige, ki je izšla pod okriljem krške založbe Neviodunum. V Fanfarah 2 so zbrana novejša literarna besedila domačih avtoric in avtorjev, ki jih je založba izbrala na posebnem javnem razpisu. Ta je bil objavljen leta 2009, dober odziv pa je prijetno presenetil tudi vodstvo založbe.

Svojo poezijo, prozo in dramska besedila je bilo z javnostjo pripravljeno deliti 40 ustvarjalcev, dela najboljših 20 avtorjev, ki prihajajo praktično iz vseh koncev Posavja, razen bistriške in kostanjeviške občine, pa so objavljena v knjigi.

V Fanfarah 2 so predstavljena dela Marije Bajt, Janeza Bršca, Sare Dirnbek, Nuške Golobič, Karmen Hribar, Slavice Jarkovič, Marije Kalčič, Vere Kustec, Tatjane Lapuh, Aste Malavašič, Rudija Mlinarja, Tee Oršanič, Ane Rostohar, Urške Skalicky, Rudija Stoparja, Dragomile Šeško, Mira Tičarja, Ivana Umeka, Ivanke Vatovec in Tamare Vonta.

"Kot urednika me je pri izboru vodil predvsem kriterij kvalitete. Seveda je vsak izbor subjektiven, pa vendar določeni literarno-umetniški kriteriji in predvsem izkušnje primerjave med besedili dajo nek rezultat," je o kriterijih izbora spregovoril direktor založbe Silvester Mavsar.

Avtorji so sicer v knjigi zastopani najpogosteje s štirimi ali šestimi pesmimi oziroma nekaj stranmi proze, na koncu katerih je pri posameznem ustvarjalcu navedenih tudi nekaj vrstic življenjepisa oz. podatkov o njegovem dosedanjem literarnem delu in objavah.

Tako, kot je posebna knjiga, pa je od običajnih okvirjev odstopala tudi sinočnja zelo dobro obiskana predstavitev. Poleg recitatorjev Zdenka Pereca, Klavdije Mirt, Maruše Mavsar in Darje Hrastelj, so se namreč občinstvu predstavili tudi učenci vseh posavskih glasbenih šol, in sicer brežiške, krške, radeške in sevniške.

Besedilo in foto: A. K.

Komentarji (1)

24.2.2011OceniObiskovalka 
Zelo lepa prireditev. Na nivoju. Z izborom del in avtorjev ter nastopom vseh glasbenih šol od Radeč do Brežic se je pokazalo, da Posavje premore marsikaj, tudi nad pričakovanji! Zato je bila Dvorana v parku sinoči v Krškem nabito polna. Hvala za lep literarni večer, v katerem je zazvenela bogata slovenska beseda brez visokih slavospevov slovenski kulturi, umetnikom, jeziku. Preprosto - bilo je povezano in doživeto. Hvala posavski založbi Neviodunum in njenim neutrudnim snovalcem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava