FOTO: Predsednik Pahor v Brezju in Žabjaku

5.2.2018 | 12:45

Otroke Pikapolonice je predsednik Borut Pahor povabil na obisk predsedniške palače. (Foto: M. M.)

Po Macedonijevih besedah so župani že oblikovali skupne pobude, ki jih bodo danes predstavili Pahorju. (Foto: M. M.)

Razmere so najslabše v Žabjaku. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Največje novomeško romsko naselje Brezje-Žabjak je dopoldne obiskal predsednik države Borut Pahor. V družbi župana MO Novo mesto Gregorja Macedonija, Izidorja Jerale, Francija Keka in romskega občinskega svetnika Duška Smajeka ter direktorja Urada za narodnosti Stanka Baluha se je v slabi uri sprehodil najprej skozi Brezje, kjer deluje tudi romski vrtec Pikapolonica, nato se je ustavil še v Žabjaku. Ob tem je pozdravil nekaj prebivalcev naselja, ki so bili z obiskom zadovoljni.

»Prav je, da pride in vidi, v kakšnem blatu živimo. Občina nam že dolgo obljublja pesek, pa nič od tega,« je po rokovanju z njim povedala Sanda Brajdič, ki z osemčlansko družino živi v eni od barak v Brezju. Naselje ima sicer več zgrajenih hiš in je bolje urejeno kot Žabjak, a Romi so vseeno potožili nad razmerami, ki so v zimskem času še bolj nevzdržne. Macedoni, Jerala in Kek so Pahorju predstavili, kako se s težavami sooča mestna občina in kako vrsta ukrepov na terenu nima vidnejših učinkov, saj se še vedno soočajo s slabo izobrazbo, visoko brezposelnostjo, slabimi bivanjskimi razmerami itd.

Pahor je otroke iz vrtca povabil na obisk predsedniške palače, nato je odhitel še na srečanje s predstavniki krajevne skupnosti Bučna vas. Danes se bo sestal še s predstavniki Zveze Romov za Dolenjsko in zatem še z župani regije, ki so že oblikovali skupne pobude zanj.

M. Martinović

Galerija

Komentarji (10)

14d nazaj 4   (4)   (0)   Oceniopazovalec 
Občina jim ne da peska, kupijo naj si ga pa ga bodo imeli tako kot drugi državljani.
14d nazaj 4   (4)   (0)   Ocenixxx 
Kam so pa audije, bmw-je poskril, vidim da so pred hišam sam kombiji. :)
14d nazaj 3   (3)   (0)   OceniLakirani čevlji 
Predsednik se je pozabil pozanimati glede terenskih razmer v Žabjaku. V salonarjih se tam ne sprehaja. Se zna pa vsaj župan obleči za na teren. Sicer pa je prav, da bi vsi iz Ljubljane za nekaj časa prišli v Žabjak. Bi spremenili mnenje.
14d nazajOceniBralec 
Prvo bi morali Baluha zamenjat, potem pa postavit pametne ljudi, da bi to stvar uredili na vrhu!
11d nazajOcenicikicake 
Točno tako bi morali storiti kot je povedal v komentarju Bralec: Prvo bi morali Baluha zamenjat, potem pa postaviti pametne ljudi, da bi to stvar uredili na vrhu.
10d nazajOceniso potožili nad razmerami: 
Vedno so krivi drugi!
8d nazajOceniferdo 
Zakaj take socijalne razlike med romi ?
8d nazajOcenikuku lele 
zadeva gre v pravo smer...neromi se ne znajdejo več...
7d nazajOceniRešitev problema 
Ponudite roko otrokom in poglejte jih v oči. Naj vam bo Pahor vzgled.
4d nazajOcenitone39 
vKitajski,so omejili otroke,ce jih ne mores prezivljati.slovenija pa nagraduje.Politiki ,pa napihujejo problem,namesto,da bi resevali.

Komentiraj prispevek